belly-2473_1920

Dieta na redukcję tłuszczu

belly-2473_1920Dieta zmniejszająca poziom tłuszczu w organizmie to dieta redukcyjna. Przy konstruowaniu takiej diety podstawą jest obliczenie swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i obniżenie uzyskanej wytycznej o ok. 300-400kcal. W diecie zmniejszającej poziom tłuszczu należy wyeliminować słodycze, słone przekąski, alkohol i produkty wysoko przetworzone. Należy pić duże ilości wody, najlepiej mineralnej niegazowanej, 2l to dzienne minimum. Ważne jest także, by nie spożywać produktów tłustych o dużej zawartości cholesterolu. Zwrócić uwagę należy również na sód i jego zawartość w spożywanych produktach, gdyż prowadzi on do zatrzymywania wody w organizmie, co utrudnia utratę wagi. Trzeba też pamiętać, aby cięcie kalorii nie było zbyt szybkie, gdyż może to doprowadzić do osłabienia całego organizmu, a także do napadów głodu. Nie można jednak zapomnieć o wysiłku fizycznym, przy odchudzaniu najlepiej sprawdzą się ćwiczenia cardio, bądź treningi obwodowe. Najistotniejszym jej punktem jest systematyczność i dyscyplina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *