fitness-1343888_1280

Białko caseina, a odchudzanie

Caseina (kazeina), sama nazwa związku brzmi dość obco, a jest to część substancji powszechnie znanej i spożywanej, mowa o mleku i jego przetworach.

fitness-1343888_1280Caseina stanowi ponad 75% ogólnej ilości mlecznych protein. Do jej rozkładu zachodzi w trakcie procesu trawienia przez enzym nazywany podpuszczką. Enzym ten zanika w czasie dorastania, dlatego często uważa się, że dorośli ludzie nie powinni spożywać dużej ilości produktów mlecznych, gdyż nie przyswajają ich ważnej części.

Największym atutem kazeiny jest nierozerwalny związek z cząsteczkami budulcowymi, dzięki występującej w kazeinie glutaminie komórki mięśniowe w czasie intensywnego wysiłku fizycznego są ochronione przed rozpadem ponadto stanowi pożywkę dla limfocytów – komórek układu odpornościowego – które skutecznie chronią nasz organizm. Co więcej to dzięki niej po spożyciu mleka redukuje się uczucie głodu. Pozwala też pozwala uchronić się przed nocnym podjadaniem i napadami niepohamowanego głodu. Dodatkowo odpowiada za utrzymywanie równowagi azotowej organizmu.

2 myśli nt. „Białko caseina, a odchudzanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *